Les Halles de Schaerbeek
— Brussel —

Splash timer
14 > 22.12.21

Bruxelles/Africapitales #3

In 2019 opent Brussels Africapitales, in de Hallen van Schaarbeek en met de steun van de Cocof, een expressieruimte voor de levende krachten van de Afro-afstammelingen van de hoofdstad.

 

Het grootste deel van het programma is, bij wijze van carte blanche, toevertrouwd aan groepen die gecoördineerd worden door Mademoiselle Pilipili asbl, Roots Events en Uhorakeye: Hilary Balu, beeldend kunstenaar; Denis Mpunga, acteur, regisseur, auteur, muzikant en componist; Laetitia Mampaka, jurist, welsprekendheidstrainer, humorist en columnist; Oxmo Puccino, rapper. Les Halles voegt een programma toe met artiesten van het Afrikaanse continent, waaronder Yaya Coulibaly, een levende schat van de Malinese poppenspelkunst, die afkomstig is uit een familie die deze kunst al meer dan zes eeuwen beoefent.

 

Samen willen zij een dialoog tot stand brengen tussen de componenten van de Brusselse hyperdiversiteit enerzijds en Afrika en de Afrikaanse diaspora anderzijds, waarvan de problemen en bekommernissen elkaar soms overlappen en soms uiteenlopen.

Om de rijkdom van deze interacties te weerspiegelen, zullen negen dagen met zeer verschillende momenten visuele kunstenaars, komedianten, regisseurs, muzikanten en sprekers uit Brussel en het continent samenbrengen in een evenement dat de inwoners van de hoofdstad in de schijnwerpers zal zetten, via dagelijkse evenementen die voor iedereen gratis toegankelijk zijn.

 

Zoals elke editie zal de creativiteit van Afroxellois worden geëerd, zowel via de artistieke presentaties als via een beurs voor scheppende kunstenaars. En met Kerstmis voor de deur zal de tijd die aan kinderen wordt besteed - waarbij op subtiele wijze de kwestie van de vertegenwoordiging van diversiteit, met name in spelletjes, aan de orde wordt gesteld - worden versterkt.

 

Deze editie zal de nadruk leggen op twee aspecten. Enerzijds is er de dialoog tussen de generaties Afroxellanen, wier "diasporische" ervaring noodzakelijkerwijs verschillend is de relatie met Afrika, en met de Brusselse identiteit, berust niet op dezelfde ervaringen en brengt niet dezelfde uitdagingen met zich mee.

Anderzijds de lange geschiedenis van de Afrikaanse cultuur, haar herdenkingstraditie: in Les Halles ontvangen wij Yaya Coulibaly, hoedster van de Bambara-traditie, de oudste en rijkste van Afrika. Hij zal enkele tientallen poppen tentoonstellen, elk met een bijzonder verhaal, die hij zal opvoeren in workshops en in een rondreizende show.